top of page

Antrekkskodeks


Matching par

Antrekkskodeksen angir hva slags selskap det er snakk om, og hensikten er at alle skal være komfortable med hva de har på seg. Vertskapets bekledning skal som regel tilsvare det gjestene blir bedt om å ha på seg. Det kan være pinlig om en mann møter i kjole og hvitt og en annen i lys dress, eller en kvinne møter i lang kjole, mens en annen i jeans.

Tradisjonelt følger antrekkskodeksen herrers bekledning med mørk dress, smoking eller kjole og hvitt. Disse benyttes først og fremst til selskaper om kvelden eller sen ettermiddag. Mange oppgir også antrekk for kvinner med kort eller lang kjole. Selv om det ikke kan sies å være helt korrekt, setter mange i våre dager likhetstegn mellom mørk dress og smoking, eller smoking og kjole og hvitt. Trolig ligger en praktisk forklaring til grunn: De som ikke har smoking eller kjole og hvitt, skal få slippe å leie antrekk. Finner selskapet sted på dagen, er riktig antrekkskodeks daglig antrekk eller formiddagsantrekk. Slike antrekkskodekser tolkes ikke bokstavelig og innebærer penere klær enn hva man ville hatt på seg til hverdags.

Enkelte bruker betegnelsene pent, formelt eller uformelt istedet for de tradisjonelle. Disse bør ikke benyttes hvis man ønsker at gjestene skal være sikre på hva de skal ha på seg. Andre igjen innlater seg på morsomheter som "Stiletthæler for kvinner er eneste krav". Er antrekkskodeks formulert i vage ordelag, er det ingenting i veien for at gjestene spør vertskapet om råd. I stedet for antrekkskodeks kan innbydelsen til formelle selskaper være merket med betegnelsen galla. I Norge innebærer dette at korrekt antrekk er kjole og hvitt, men det er verdt å merke seg at kjole og hvitt ikke er gallaantrekk i alle land. Også i Norge har smoking til en viss grad tatt over som gallaantrekk, slik det har blitt i USA.

Kommentare


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page