top of page

Brudens antrekk

Bruden stiller i selskapstøy, nasjonaldrakt eller hvit brudekjole. De som velger å holde mer uvanlige bryllup kan velge andre antrekk som passer til anledningen.

Hvite brudekjoler kommer i dag i et utall variasjoner, alt etter de skiftende motene, og den kan enten være kort eller lang, som en gallakjole. Man kan enten kjøpe eller leie brudekjole. Mange velger å kjøpe brudekjole for å beholde den som et minne for resten av livet.

Det er knyttet stor mystikk til brudekjolen. Etter klassisk etikette heter det at bruden ikke skal sy kjolen selv, og at kjolen skal være ferdig kun timer før bryllupet. Syr bruden kjolen selv, vil hun gråte like mange tårer over ekteskapet som hun syr sting i kjolen. "Something old, something new, something borrowed, something blue, and a sixpence in your shoe", heter et gammelt engelsk ordtak om brudens antrekk. Å gifte seg innebærer en ny epoke i brudens liv, og derfor skal noe av det hun har på seg være nytt, mens noe skal være gammelt og noe lånt. Det kan være et smykke, et slør eller et par sko. Noe blått i antrekket symboliserer det evige i ekteskapet, mens en mynt i skoen skal gjøre at hun aldri vil mangle penger. I deler av Europa heter det også at bruden skal ha noe rødt på seg for å holde det onde borte.

Brudens antrekk er ikke komplett før brudebuketten er på plass. Brudebuketten gis av brudgommen, men det er ikke vanlig at han skaffer den helt på egenhånd. Han kjøper den etter råd fra sin kommende hustru. Det knytter seg også overtro til brudebuketten. Buketten kan komponeres etter blomsterspråket, og den skal ikke legges i vann, hvilket betyr et kort ekteskap. Brudebuketten anskaffes på samme dag som bryllupet fordi det etter gammel overtro heter seg at brudeparet vil oppleve ulykker hvis en av blomstene visner før de nygifte er ute av kirken.

Enkelte ønsker også å bruke brudekrone. Dette er mest vanlig til bunad, og kronene kan ofte leies av gullsmeder. Et diadem eller en tiara er et alternativ, som kan kjøpes eller leies i brudebutikker og gullsmeder. Er dette litt vel ekstravant, kan en løsning være en blomsterdekorasjon til å bære på hodet. En myrtekrans er et klassisk valg, for myrter er et symbol på jomfruelighet. Blomsterkranser bindes i de fleste blomsterforretninger. Butikker som selger brudekjoler tilbyr som regel også hodepynt. Eventuelt kan frisører bidra med ekspertise på feltet.

Brudeslør bæres bare av kvinner som gifter seg for første gang. Brudesløret skulle ifølge gammel overtro beskytte kvinnen mot onde krefter. Når seremonien var over, og kvinnen var trygt gift, kunne sløret heves. Dette er en skikk som fremdeles praktiseres i enkelte katolske land.

Brudeskoene skal være et av brudens gamle par, sier en etiketteregel. Hun kan kjøpe nye, men da må ikke brudgommen kjøpe dem til henne. Overtroen sier at bruden da vil løpe fra ham. Brudeskoene bør hun passe godt på, for blir de ødelagt, skjer det samme med ekteskapet. Og sist, men ikke minst, følger den viktigste av alle etiketteregler for bruden: Brudgommen skal ikke se bruden på bryllupsdagen før hun går opp kirkegulvet eller de treffes utenfor seremonistedet. Å se bruden på bryllupsdagen før selve vielsen bringer ulykke.

Foto: Fredrik Arff

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page