top of page

Christensen (Cross) slipsknuten


Christensenknuten

Denne knuten tilhører en fordums rase, og er en av de siste overlevende eksempler på eldre tiders slipsknyting. Knuten ble kalt "Christensen"-knuten, da den i 1917 ble publisert i en katalog på vegne av den svenske slipsmakeren Amanda Christensen. Da dens hemmelighet ikke er forklart i noen av samtidens manualer, havnet denne knuten, mestret av få, i glemmeboken. I de senere år er det blitt en fornyet, økende interesse for knuten da en knyteforklaring endelig har vært tilgjengelig for massene.

Knuten er ganske vanskelig å mestre, og bruken anbefales til de tålmodige, de fingernemme og de selvsikre. Utfordringen knuten byr på ligger i dens siste bevegelse; avslutningen skal ikke gjennom én, men TO løkker. Disse løkkene er harmonisk krysset over knutens "triangel" og former en "X" over denne. Det er selve strammingen av løkkene som byr på problemer.

"X"´en formet på denne måten antyder en delikat utseende der slipsets brede del klemmes sammen inn i "X"´en og renner ut gjennom dens flaskehals.

Christensenknuten var konstruert for tidens kravater; samme bredde fra ende til ende. Dette muliggjør en balansert "X". Dagens slips som vil fungere bra med Cristensenknuten bør være av den smale sorten, eller spesialskjært slips som er skåret parallelt helt opp til det området bladet (den brede delen) begynner. Som man kan se på videoen er ikke "vanlige" slips godt egnet til å få frem "X"-effekten (selv om jeg prøver så godt jeg kan). Knuten, som vil vekke litt oppmerksomhet hvis riktig utført, kan brukes i semi-formelle anledninger. Lykke til.

Videoen og illustrasjonen skal betraktes som om man ser inn i et speilbilde.

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page