top of page

Den spanske lillebror: Cava


Cava er betegnelsen på spanskprodusert musserende vin etter samme metode som i Champagne. Cava er mye rimligere enn sin storebror og kvaliteten er heller ikke den sammen. Til tross for dette er det absolutt er et drikkelig produkt.

En gammel cocktailspøk for kunne skille cava fra champagne går på boblenes karakter. Cava har store bobler, mens champagne har små. Mens boblene i champagne er meget konsertrert, er boblene i cava større og forsvinner raskere.

I Spania og da kanskje spesielt i Catalonia, drikker man gjerne cava til hverdags som en forfriskning, ja, til og med til frokost. Den er dessuten utmerkt som drikke til den berømte spanske tapas og som apertiff.

I hovedstaden i Catalonia, Barcelona, får man servert cava nesten overalt, spesielt på Xampanería, som er en bar hvor man nesten uten unntak drikker musserende viner. Spesielt rosé-versjonen - rosado - blir konsumert i stort kvanta.

Her kan man bestille enkelt glass med cava som gjerne blir servert i det åpne champagneglasset, coupe. Å servere champagne i et slik glass er en fornærmelse mot drikkens kvalitet, men for cava er det intet problem. Cava er en forbruksvare og blir ikke nevneverdig bedre av lagring eller skikkelige glass. Den skal drikkes som den er, iskald.

Cava er som champagne og annen musserende vin, gradert etter om den er søt eller tørr. Ønsker man den søt skal man se etter flasker merket seco. Ønsker man den tørr står det brut på flasken. Denne gradering indikerer hvor mye sukker som er tilsatt vinen:

Brut Nature - (ikke sukret) opp til 3 gram per liter

Exstra Brut - opp til 6 gram per liter

Brut - opp til 15 gram per liter

Ekstra Seco - mellom 12 og 20 gram per liter

Seco - mellom 17 og 35 gram per liter

Semi-seco mellom 33 og 50 gram per liter

Dulce - mer enn 50 gram per liter

De meste kjente cava-produsentene er Codorníu og Freixenet. Det finnes dessuten en rekke mindre produsenter. De mindre kjent produsentene av Colet Cava Tradicional Ekstra Brut Reserve, Solér-Jové Brut Reserva og den meget rimlige og friske Marques de Monistrol bedre alternativer enn de mer kjente merkene.

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page