top of page

Festantrekk

"Hver dag er en fest, og jeg er et smykke," var forfatter og tidligere prinsessegemal Ari Behns svar på spørsmålet om hvorfor han alltid kler seg i dress. Mange hevder at skillet mellom jobb og fritid, arbeid og fest, er visket ut i dag. Slike endringer har innvirkning på den tidligere skarpe distinksjonen mellom hverdagsantrekk og festantrekk. Men fremdeles finnes det en etikette knyttet til formelle anledninger. De tradisjonelle antrekkskodekser er mørk dress, smoking, kjole og hvitt og sjakett.

I selskaper på dagtid brukes ofte daglig antrekk eller formiddagsantrekk. Dette skal ikke tolkes bokstavelig, og betyr penere klær enn hva som brukes til hverdags. Tidligere innebar dette sjakett for menn. Antrekk som til mørk dress et sikkert alternativ også som formiddagsantrekk. I utgangspunktet følger kvinnenes antrekk i selskapslivet herrenes antrekk. Mens mennes bekledning er svært regelstyrt, er det anderledes for kvinner. Det finnes knapt noen regler, men til kjole og hvitt eller galla er lang kjole påkrevd. Hvorvidt kvinner skal bære kort eller lang kjole gis ofte med tilsvarende merknad i innbydelsen. Kort kjole er som regel en knelang kjole, mens en lang rekker minst til anklene. Nasjonaldrakter, bunader, eller annet kulturelt definert pentøy kan brukes når det er passende.

Militære kan også bære uniform ved spesielle anledninger, men militære skal bare bære uniform i mer offisielle anledninger når de selv er den inviterte. Ledsager den militære sin mann eller partner, bæres ikke uniform.

OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page