top of page

Gallakjolen

Når antrekkskodeksen er kjole og hvitt, er det underforstått at det dreier seg om galla, og således gallakjole som gjelder. Tradisjonelt er gallakjolen en lang, fotsid kjole i et eksklusivt materiale som ofte er brodert. Lengden varierer i takt med moten, men en gallakjole er aldri direkte kort, og den er heller aldri helt svart, om man skal følge de klassiske reglene. Den kan være utringet, ermeløs eller ha korte eller lange ermer.

Er kjolen utringet, bærer man vanligvis et sjal over skuldrene. Lange hansker eller glacéhansker, fra det franske ordet for å skinne, glacé, er et vanlig tilbehør til en gallakjole. Etter klassisk etikette heter det at jo dypere utringning, desto lengre hansker. Glacéhanskene brukes utenpå ringer, og hanskene tas alltid av når man setter seg til bords. Ved håndhilsing og dansing kan de beholdes på.

Til galla skulle kvinner tradisjonelt ha oppsatt hår, gjerne som coiffure, som er faguttrykket for frisyre med tilbehør. Men i dag er det vel så stilfullt med håret hengende fritt. Til galla skal neglelakken være diskré. For dem som eier en tiara eller et diadem, kan det benyttes. Slike smykker er det vel imidlertid få utenom de kongelige som har liggende i skuffen. På samme vis som til menns kjole og hvitt, foreskriver også klassisk etikette at man ikke skal bære armbåndsur til galla. Dette skal ligge i vesken, sier regelen.

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page