top of page

Gjestenes antrekk


Midnight Blue farve

Et bryllup er den høyeste selskapsform. Tradisjonelt innebærer det at formiddagsantrekk er antrekkskodeksen til et formiddagsbryllup, mens kjole og hvitt eller galla er antrekkskodeksen til et ettermiddagsbryllup. Smoking som antrekkskodeks i ettermiddagsbryllup er også blitt vanlig, selv om smoking er et aftensantrekk og bare skal brukes etter kl. 18.00.

Smoking er for øvrig et plagg som ifølge tradisjonen ikke ble brukt i kirkerom. Enkelte velger å skifte fra formiddagsantrekk til ettermiddagsantrekk før bryllupsmiddagen. Dette gjøres gjerne i kongelige kretser med formiddagsvielse og gallamiddag om kvelden.

Har man ikke anledning til å følge de tradisjonelle antrekkskodeksene, kan mørk dress være et fullgodt alternativ å markere innbydelsen med. Ofte er det slik at bare brudeparet, forloverne og deres foreldre er kledd i korrekt antrekk, mens de øvrige gjestene er kledd i andre festantrekk. Dette er en mulighet, til tross for at det strengt tatt ikke er korrekt. Er antrekkskodeksen smoking, bør hvit smoking ikke bæres, fordi hvit er brudens farge. Ingen kvinne skal heller være kledd i hvit kjole, fordi det kan skape usikkerhet om hvem bruden er. Ved siden av bruden er det bare brudepikene og brudesvennene som kan bære hvitt antrekk.

En kvinnes kjole bør de ikke være for kort. Er man utringet i et kirkebryllup, må man bære sjal for å dekke utringningen og skuldrene under seremonien. Dette er en regel som praktiseres strengere i Syd-Europa og i katolske land. Nasjonaldrakt for både menn og kvinner er også en mulighet. Tradisjonelt het det også at ingen kvinner skulle være kledd i rødt eller svart, men denne regelen blir ofte ignorert. Hvorfor man ikke skal kle seg i rødt eller svart, strides de lærde om, men det er trolig knyttet til overtro og djevelskap. Svart er også tradisjonelt sorgens farge.

Kommentit


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page