top of page

Kjole og hvitt


Kjole og hvitt er et gallaantrekk. I dag er snippkjolen et relativt sjeldent syn, fordi smokingen har tatt over som gallaantrekk i mange sammenhenger. Kjole og hvitt bæres fremdeles ved galla i rojale kretser og av konsertmusikere. Antrekket er også vanlig i ettermiddagsbrylluper. Snippkjolen er svart.

Snippkjolen bæres med tilhørende bukser, som skal være så høye i livet at vesten overlapper dem. Videre skal de ha to silkebånd langs sidesømmene, men i dag er også vanlig med bare et silkebånd. En tommelfingerregel er at vesten skal dekke bukselinningen med to fingerbredder. Buksene skal verken ha beltehemper eller oppslag. Man bærer hvit vest, hvit flue og har hvitt lommetørkle i brystlommen. Svart vest og svart flue benyttes bare i herreselskaper. Sokkene skal være svarte og så lange at de dekker leggene. På bena har man lakksko. På vinterstid gjelder svart frakk, ikke grå, beige eller mønstret.

Hvite hansker, elfenbenshvitt slikeskjerf og svart flosshatt eller chapeau claque (sammenleggbar flosshatt) kan brukes. For den virkelig ekstravagante bæres til og med slengkappe à la Dracula. Tradisjonen tilsier at man ikke har på seg armbåndsur til kjole og hvitt, men lommeur. Det regnes i tillegg som dårlig etikette å sitte på kjolens snipper. Hanskene tas av ved håndhilsing og til bords, men de kan være på under dansen.

Foto: Fredrik Arff

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page