top of page

Mørk dress - menn


Mørk dress er en klassiker, og dressen kan enten være enkelt- eller dobbeltspent, samt ha vest og være en three piece suit. Fargen er mørk blå, mørk grå eller svart, og den kan ha diskré striper i stoffet, såkalt pin stripe eller chalk stripe. Mørk dress blir også omtalt som blådress.

Regelen tilsier at brun, blå eller lys grå dress ikke er riktig når innbydelsen sier mørk dress til et selskap på kveldstid. Det samme gjelder dress av cord eller tweed, fordi cord opprinnelig var et hverdagsstoff, mens tweed ble brukt når man oppholdt seg på landet. Dress av lin hører på sin side sommeren og tropene til. Å stille i en slik dress når antrekk er mørk dress, kan bli oppfattet som en fornærmelse i mer formelle sammenhenger. Dressen bør være av bomull, ull eller lignende stoffer.

Ifølge tradisjonen skal skjorten alltid være hvit. Kulørte og mønstrete skjorter er hverdagsplagg, selv om det i noen grad er blitt vanlig til mørk dress i selskapslivet. En klassisk snipp er mest korrekt, eventuelt med cut-away, altså en meget bred snipp. Button-down-skjorter med knapper nederst på snippen bør man la henge i skapet når antrekket er mørk dress.

Slipsknuten skal være solid og stramt knyttet. Ferdigknyttet slips er for barn og klovner. Slipsnål kan også benyttes. Det er også mulig å bruke flue (også kjent som sløyfe) i stedet for slips. I brystlommen kan det være et hvitt eller farget lommetørkle, men det er ikke noe krav, til tross for at det unektelig tar seg godt ut.

Tommelfingeregelen når det gjelder sko er at de skal være svarte og lette, med eller uten snøring. Tradisjonelt skal man bruke svarte sko etter klokken seks. Skoene kan være glatte eller ha et diskret mønster. Sokkene skal stå til dressens farge.

Foto: Fredrik Arff

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page