top of page

Partnerskap


Homofilt partnerskap

Med partnerskapsloven som trådte i kraft 1. august 1993 fikk homofile par mulighet til å inngå ekteskap. Partnerskapsloven garanterer de homofile samme rettigheter som gifte heterofile par har, med unntak av vigsel og adopsjon av barn. Norge er et av få land i verden som formelt åpner for homofilt partnerskap.

Partnerskapsinngåelse kan ikke finne sted i en kirke, men gjennomføres i det distrikt der en av partene bor, eller i et fritt valgt distrikt i Norge. Dette krever samme formalia som heterofile ekteskap. Det er også mulig å inngå partnerskap ved enkelte norske utenriksstasjoner med rett til å registrere partnerskap.

Selve vielsesritualet er det samme som ved borgerlig vielse, og paret kan selv velge å ha andre innslag under vielsen, enten det er kunstneriske innslag eller utveksling av ringer. Formelle partnerskap er et nytt fenomen, så det finnes derfor ingen allmenne regler for hvordan selskapelighetene foregår. Det er likevel ingenting i veien for at et paret bruker de tradisjonelle bryllupsskikkene, enten det gjelder frieri, bordplassering, antrekk, taler, dans eller kakeoppskjæring. En partnerskapsinngåelse må på samme måte som et heterofilt bryllup sies å være den høyeste selskapsform.

Les mer: Human-Etisk Forbund, Norge.no

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page