top of page

Regler for bruk av bunad

Direktør i Bunad og folkedraktsrådet, Gunn Jensberg, har utarbeidet ti bud for bruk av bunad:

  1. Hodeplagg er obligatorisk både for kvinner og menn.

  2. Bunadsko er å foretrekke. Utrykket skal være enkelt, ikke bruk pumps eller støvletter. Svarte, enkle sko kan til nød passere.

  3. Bruk tette strømper av ull eller bomull. Nylonstrømper er tabu. Som oftest er det svarte strømper som er tingen, men det kan være ulike regler som gjelder for ulike bunader.

  4. Begrens tilbehøret. Søljen skal plasseres der den hører hjemme, ikke på livet eller vesten. Ikke bruk sølvbelte på en bunad der det ikke hører til.

  5. Pyntfri sone. I tidligere tider brukte man ikke pynt i ørene. Ikke bruk søljeøredobber eller andre øredobber. Men sjekk ut hva som hører til bunaden. Enkelte nye bunader har øredobber som en del av tilbehøret.

  6. Snublefritt skjørt. Sørg for at stakken ikke er for lang eller for kort. Kanten skal ligge 15-20 centimeter over bakken. Man skal ikke måtte holde i skjørtet for å unngå å tråkke i det.

  7. Dunjakke-forbud. Er det kaldt, bruk lyst ullundertøy. Mangler man ytterplagget som hører til bunaden, kan man eventuelt bruke et svart, nøytralt sjal.

  8. Bunadsparaply er vulgært. En tradisjonell svart paraply gjør nytten om det regner.

  9. Naturlig uttrykk. Kvinner bør droppe sminke eller sørge for at den ser naturlig ut.

  10. Kniv er forbeholdt menn. Bunadskniv til damer er et nymotens påfunn, dette hører ikke hjemme på kvinnebunader, kun enkelte mannsbunader.

Kilde: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=115838 Dato: 10.05.06

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page