top of page

Skal bestefars kjæreste inviteres til dåpen?


Eldre par

«Besteforeldre er selvskrevne gjester til dåpen, men hva med bestefarens kjæreste? Min mor og far ble nemlig skilt for en god del år siden.»

Hennes mor og far er skilt. Far har funnet seg en annen, men det har ikke mor. Familieforhold kan ofte bli litt rotete. Dette gjelder spesielt i dagens samfunn, der de strenge sosiale reglene som eldre generasjoner var bundet av, ikke er så strenge lengre. Kjærlighet og lojalitet står ofte mot hverandre, og strukturen til «moderne familier» bryter ofte med de ukompliserte, generelle regler og ideer som før geleidet en stakkars vert/vertinne gjennom livets store begivenheter. Man er nå henvist til de utrygge farvann der man er tvunget til å bruke skjønnog sunn fornuft. Og det er helt lov.

"Bestefar har en kjæreste, og bestemor er kanskje alene. Skal jeg se mor lide? Skal jeg være urettferdig ovenfor far? Hva med dåpsbarnet opp i det hele?"

Er kjæresten å betrakte som hans partner så er de jo et par og burde inviteres sammen. Hvis deres forhold ikke betraktes som alvorlig eller er helt ferskt, så blir invitasjonen er variant av "Bestefar m/følge", og da en barnedåp er en sammenkomst for faddere og den nærmeste familien blir dette for mange helt feil, kanskje også for kjæresten som nå føler seg forpliktet til å delta i noe hun i utgangspunktet ikke hadde lyst til.

Det hele virker veldig komplisert, og den store tabben mange gjør er å ta hensyn til for manges følelser. Gjør det derfor enkelt; Hvis dere føler at kjæresten er en del av familien, eller ønsker at hun skal bli invitert inn som en del av familien og føler ikke at dette tar oppmerksomhet fra dåpen, er dette en utmerket anledning å sette standarden for fremtiden. Tar dette for mye oppmerksomhet fra dåpen så kan dere med god samvittighet la være. Husk bare å inkludere bestefar i beslutningsprosessen slik at han får sjansen til å forstå hvorfor.

Uansett er det alltid en god ide å ha en åpen dialog med de impliserte, samt hindre at den store dagen blir brukt av noen til å såre andre.

Prøv å stå utenfor dramaet, og la dåpsbarnet stå i sentrum.

Dåp

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page