top of page

Smoking - menn


Smoking

Smoking er et aftensantrekk, og ønsker man å være korrekt, skal den bare benyttes etter kl 18.00. Smokingen er tradisjonelt svart, men etter amerikansk skikk kan den også være midnight blue. Årsaken er at midnight blue-smokingen virker mørkere enn den svarte i dunkel belysning. I USA kan smoking også være mønstret eller ha andre farger. Hvit smokingjakke, også kalt Dinner Jacket, kan brukes om sommeren eller i svært varme land. Den er hyppig observert i tropene og på cruiseskip, og den bæres av menn med mot.

Smokingjakken er enkelt- eller dobbeltspent med en, to eller tre knapper. Buksene skal være uten beltehemper og oppbrett, og de skal ha revers, som er et silkebånd langs sidesømmene. Vest eller cummerbund (magebelte) benyttes kun til enkeltspent jakke. Skjorten er hvit og kan ha enten knekksnipp eller vanlig snipp, samt skjult knepping eller hull til knapper.

Flue og magebelte bør være svart. Det er ikke uten grunn at antrekket på engelsk kalles Black Tie. Rosa flue og magebelte bør anses som en av 1980-tallets kuriositeter.

Enkelte moteskapere har tolket betegnelsen black tie vel bokstavelig, og begynt å lage smokinger med slips. Dette er strengt tatt ikke korrekt hvis man vil følge tradisjonen. Hvitt lommetørkle bør være på plass i brystlommen, men farget lommetørkle er også tillatt.

Sokkene skal være svarte, eventuelt midnight blue. Lakksko er klassisk, men svarte kalveskinnssko uten mønster er også vanlig. Må man bruke frakk, skal den være mørk. Det gjelder først og fremst vinterstid. I de varmere årstidene bruker mange trenchcoat eller poplinskappe.

Foto: Fredrik Arff

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page