top of page

Vindistrikter i Italia


Kart over Italia

Italiensk vin produseres i alle landets 20 regioner. De forskjellige vinstilene forandrer seg gradvis fra provins til provins, og selv om det er vanlig å snakke om for eksempel Toscana- og Friuliviner, blir disse områdene for marginale når vi skal beskrive italiensk vin.

I nordvest produseres det kraftige rødviner av druen Nebbiolo som tåler lagring både på fat og flaske. Det er de kjente Barolo og Barbaresco som er de best kjente. Yngre og friskere viner lages av Dolcetto- og Barberadruene. I samme område finner vi også de musserende vinene fra Asti og Alba.

I Toscana produseres det mest Sangiovese som - alene eller i blandinger - inngår i Chianti. I det østlige Marche dyrkes det stadig mer Montepulciano, men Sangiovese er fortsatt den mest plantede druen.

I det sentrale Italia lages en rekke forskjellige hvitviner av druene Trebbiano, Albana og Verdecchio. Roma har sine Frascati-viner. Sørover i Italia, hvor det tradisjonelt har vært laget tunge, søte hvitviner, lages det stadig mere vin av Cabernet Sauvignon og Sangiovese.

De siste årene har områder som Puglia og Sicilia i Sør-Italia fått et kraftig oppsving med sine fruktige viner av druetyper som Primitivo og Nero d'Avola.

Hvis noe generelt skal sies om italiensk vin må det være at variasjonene er svært store. Vinbøndene er imidlertid eksperimenteringsvillige og kvaliteten er stigende.

De best kjente vinområdene er Piemonte med Barolo, Toscana med sin Chianti og Veneto med Valpolicella.

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page