top of page

Vindistrikter i Tyskland


Kart Tyskland

Tysklands vinhistorie startet med Romerne som plantet vinstokker i de bratte skråningene langs Moseldalen. Man kan noen ganger lure på hvordan de fikk det til, for det kan være opp mot 60 grader helling i de bratte skråningene. På 1700-tallet var faktisk tyske hvitviner mer ettertraktet en de røde vinene fra Frankrike.

Masseproduksjon av enkle, halvsøte hvitviner har etter 2. verdenskrig ført til et stor fall i omdømmet for tysk vinproduksjon, men i dag arbeides det med kjent tysk grundighet for å forbedre og modernisere vinproduksjonen gjennom lovgiving og andre tiltak.

Selv om Tysklands ligger langt mot nord har de store elvene påvirkning på modningen av druene. Elvene reflekterer solens stråler inn i vinmarkene og dette gjør at vinplanten får nok sol til å modne druene.

Tysklands kvalitetsdistrikter er delt inn i tretten områder. Disse distriktene er delt inn grupper av vinmarker kalt "Bereich" som hver består av ca 150 "Grosslagen," som igjen er delt inn i enkeltmarker kalt "Einzellage." Vinstilen kan variere enormt selv i små geografiske sprang. Navnet på produsenten teller derfor mye mer enn navnet på området og marken når det gjelder tysk vin.

I de østlige "Bereiche" er klimaet kjøligere og mer varierende enn i Tysklands vestlige deler, og kan være for kaldt selv for den hardføre Riesling druen.

I de nordvestlige delene av Tyskland - Mosel, Rheingau og Rheinpfalz - dyrkes det gjerne Riesling som gir elegante, syrlige viner. I de sørligere regionene, som Baden, er det druen Pinot Noir som er førstevalget, i Tyskland går den imidlertid under navnet Spätburgunder. Mye går til hvitvin, men tyskerne har også tradisjon for å produsere søte rødviner.

Det er nok først og fremst Riesling man forbinder med Tyskland, men den mindre edle Müller-Thurgau er nesten like stor i volum. På tredjeplass finner vi Silvaner. Det dyrkes også endel Kerner, Blauer Portugieser, Trollinger og Dornfelder.

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page