top of page

Borddekning

Kuverten betegner alt som står foran hver enkelt person før og under et måltid. Kuverten bør være mellom 50 og 60 centimeter for å gi få plass til alt dekketøyet og gi nødvendig armslag rundt bordet. Tallerkenen plasseres midt i kuverten omlag tre centimeter fra bordkanten. Kuvertasjett til brød eller salat står til venstre for tallerkenen. Tallerkenen plasseres midt i kuverten omlag tre centimeter fra bordkanten. Oppdekningen av bestikk er tilpasset de høyrehendte.

Dekket bord

Kniv skriv!" er en kjent huskeregel for at kniven skal ligge til høyre med eggen inn. Gaffelen legges på tallerkenens venstre side. Skal retten bare spises med gaffel, legges den på knivens plass. Det samme gjelder retter som bare spises med skje. Til suppe og pasta plasseres skjeen i knivens sted. Skje til dessert legges over tallerken med håndtaket mot høyre. Spises desserten med gaffel, plasseres denne på samme måte i stedet for skjeen. Dekkes det med både skje og gaffel til desserten, skal gaffelen ligge nærmest tallerkenen med håndtaket mot venstre, mens skjeen skal ligge ovenfor gaffelen med håndtaket mot høyre.

Hummergaffelen og/eller andre spesialredskaper legges til høyre for kniven, men de kan også plasseres på kuvertasjetten. En gammel oppdekningsregel sier at det aldri skal dekkes med mer enn tre sett kniver og gafler av gangen. Serveres det flere retter, skal bestikk til disse rettene først legges på når de andre har blitt fjernet. Servietten legges til venstre i kuverten, eller på kuvertasjetten.

Foto: Fredrik Arff

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page