top of page

Serveringsregler

Amerikansk

I serveringslæren skilles det mellom fire metoder; henholdsvis fransk, amerikansk, russisk og engelsk servering. Etter fransk metode serveres maten fra fat, og gjestene forsyner seg selv fra fatet. Ved amerikansk servering blir maten dandert på tallerkenen på kjøkkenet for deretter å bli brakt på bordet. Ved russisk servering blir maten tilbredt i gjestenes påsyn. Dette finner som oftest sted ved flambering. På engelsk vis blir det også servert fra fat, men servitøren forsyner gjesten.

Når maten serveres på tallerkenen, gjøres det alltid fra høyre side. Det skyldes at den som sitter ved bordet, trolig er høyrehendt. Men mat fra fat skal serveres til den sittende på venstre side, slik at vedkommende enkelt kan forsyne seg med høyre hånd. Blir mat sendt rundt bordet på flere fat, kan det være naturlig å ignorere denne regelen for at alle skal bli servert mer eller mindre samtidig. Når man forsyner seg fra fat, bør man se til at dette skjer så raskt som mulig.

Engelsk

Slik unngår man å forsinke serveringen og gjøre maten kald. I formelle sammenhenger sier regelen at forretten bys en gang, mens hovedretten og desserten bys to ganger. Når tallerkenen fjernes fra kuverten, skal den hentes fra høyre side, enten for å stables og bringes til vask, eller for umiddelbart å kunne sette ut en ny tallerken fra høyre side. Man stabler tallerkenene på overarmen med én tallerken i hånda. Brukt bestikk legges på den ene tallerkenen der gaffelen plasseres som armene i klokke til kl.19 og kniven under som kl.16. De krysses under slik at de låses på tallerken. Vanligvis fjernes de brukte glassene og tallerkenene etter hvert som de ulike rettene serveres. Drikker man samme vin til flere retter, er det unødvendig. Asjetten til brød eller salat bæres ut etter hovedretten.

Foto: Fredrik Arff

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page