top of page

Toastmasterens rolle

I større selskaper som en gallamiddag eller en bankett er det praktisk at vertskapet utnevner en toastmaster under velkommen til bords-talen. Denne gjesten bør selvfølgelig ha fått beskjed om dette på forhånd. Toastmasteren har ansvaret for talenes rekkefølge, i tillegg til å introdusere talerne. Toastmasteren bestemmer også hvilke og hvor mange sanger fra sangheftet som skal synges. En toastmaster trenger ikke være en vittighetenes mester, men det kan være forventet at han kommer med en vits eller andre morsomheter fra tid til annen. Toastmasteren skal være en rød tråd i selskapet, ikke en rød klut, som det heter. Introduksjonen av talere kan skje uten de helt store vendingene. Det er tilstrekkelig å si hva taleren heter, og hvilken relasjon han eller hun har til den eller dem han taler til.

Den gode toastmaster venter med første taler til alle har kommet godt i gang med hovedretten. Toastmasteren bør også ha kontakt med serveringspersonalet og kjøkkenet, så talene ikke ødelegger maten og serveringen. Talerekkefølgen avhenger av om det er et familieselskap eller ikke. I et fødselsdagselskap eller et bryllup er det for eksempel vanlig at medlemmer av familien taler først, deretter venner og kolleger.

Ønsker noen av gjestene å tale, tar vedkommende kontakt med vertskapet på forhånd for å forhøre seg om hvem som skal være toastmaster. Man kan også melde seg på talelisten før eller under middagen med et diskré vink eller en liten lapp. Toastmasteren bør fra tid til annen la blikket sveipe rundt bordet for å se om noen søker kontakt med ham eller henne. Man kan også be serveringspersonalet gi beskjed til toastmasteren.

Comments


OmArbeid
OmGledOgSorg
OmKjaerlighet
OmLivet
OmLivsfilosofi
OmLivsvisdom
OmLykke
OmMenneskligKontakt
OmMennesket
OmMoralOgSelvransakelse
OmSannhet
OmTiden
OmVennskap
OmAandeligVekst
bottom of page